Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Svět

Ze světa: MAKS 2019 media monitoring

19.08. 2019 | Newsroom

BAC390F7-3BD6-4E05-81D8-AF4EE866B644.jpeg

U příležitosti české oficiální účasti na aerokosmickém salonu MAKS 2019 přinášíme digest ruskojazyčných médií na téma leteckého průmyslu. Jako exkurz do tamního informačního prostředí slouží podnikům, které se představí na společném stánku České republiky. Podívejte se na přehled oborového zpravodajství a mediální výběr prioritních leteckých projektů v Rusku a zemích SNS.

  • Banka PSB zařídí na MAKS kolektivní stánek malých a středních podniků
Banka PSB, která je strategickým partnerem MAKS-2019, poprvé v historii salónu zorganizuje kolektivní stánek malých a středních podniků. Tímto krokem chce podpořit zapojení subjektů MSP do leteckého průmyslu a pomoci jim s hledáním potenciálních partnerů. Na stánku se mimo jiné představí několik desítek malých a středních klientů PSB. Většinou se přitom bude jednat o firmy, které jsou začleněny do dodavatelských řetězců státních obranných zakázek.
  • Do vývoje leteckého motoru PD-35 ruský stát investuje 3 mld. USD
Ruská vláda poskytne 3 mld. USD na vytvoření vysoce výkonného leteckého motoru PD-35. Tento motor bude primárně určen pro nyní projektované širokotrupé rusko-čínské letadlo CRAIC CR-929. Informoval o tom hlavní konstruktér společnosti ODK-Aviadvigatel, která má vývoj nového motoru na starosti, Alexandr Inozemcev. Státní Sjednocená motorová korporace očekává, že zkušebny pro nový motor PD-35 budou postaveny do roku 2025. Zkušebny vzniknou v Permském kraji. Projekt počítá s výstavbou komplexu budov o rozloze 40 tis. metrů čtverečních. Krom toho budou modernizovány zkušebny a laboratoře v dalších podnicích, které jsou do projektu vývoje nového motoru zapojeny. Náklady na výstavbu nového komplexu a modernizaci stávajících pracovišť se nyní dohadují na 42,5 mld. RUB. Předpokládá se, že motor PD-35 se bude instalovat také na stroje Il-476, Il-478 a Il-96-400. Každý z těchto strojů je nyní osazován čtveřicí motorů s menším výkonem.  PD-35 umožní osazovat daná letadla pouze dvěma motory.
 
  • Čína se zajímá o možnost nákupu motorů PD-14, první opustí výrobní závod v roce 2020
Čína projevuje zájem o nový ruský letecký motor PD-14. Upozornil na to hlavní konstruktér společnosti ODK-Aviadvigatel Alexandr Inozemcev. „Mají k nám přijet příští týden, budeme jednat,“ uvedl. Motor byl primárně vyvinut pro nové letadlo MS-21-300, jehož zkušební exempláře se zatím osazují motory americké firmy Pratt&Whitney PW1400G. V roce 2018 motor PD-14 získal certifikát ruské agentury Rosaviacija. Tento certifikát stanovil, že motor je připraven na provoz a je možné spustit jeho sériovou výrobu.První sériově vyrobený exemplář motoru PD-14 by měl opustit výrobní závod již v průběhu příštího roku. Oznámil to výkonný ředitel společnosti ODK-Permskije motory (spadá pod státní Sjednocenou motorovou korporaci) Sergej Popov. „Dnes v rámci existujících kooperačních vztahů jsme schopni vyrábět 3 až 4 motory PD-14 ročně. Našim úkolem, který jsme obdrželi od zadavatele, je začít do roku 2025 vyrábět ročně okolo 50 těchto motorů. Pro naplnění tohoto zadání jak v rámci naší společnosti, tak v rámci dalších podniků Sjednocené motorové korporace probíhá nákup nových zařízení a modernizace technologií,“ uvedl Popov.
 
  • Sjednocená motorová korporace postaví zkušebny pro motor PD-35 do roku 2025
Ruská státní Sjednocená motorová korporace oznámila, že zkušebny pro nový motor PD-35, který je primárně určen pro nyní vyvíjené rusko-čínské širokotrupé dopravní letadlo CRAIC CR-929, budou postaveny do roku 2025. Zkušebny vzniknou v Permském kraji. Projekt počítá s výstavbou komplexu budov o rozloze 40 tis. metrů čtverečních. Krom toho budou modernizovány zkušebny a laboratoře v dalších podnicích, které jsou do projektu vývoje nového motoru zapojeny. Náklady na výstavbu nového komplexu a modernizaci stávajících pracovišť se nyní dohadují na 42,5 mld. RUB.

Maximum na MAKS 

Na aerosalonu MAKS 2019, který se uskuteční ve dnech 26. srpna – 1. září na letišti Žukovskij nedaleko Moskvy, se představí osm českých firem. Do Ruska přijedou v „dresu“ oficiální účasti pořádané Ministerstvem průmyslu a obchodu. Patří mezi ně jak klíčoví hráči česko-ruské letecké spolupráce, tak společnosti, které se o tamní trh teprve zajímají. Historie vzájemných vztahů v leteckém průmyslu mezi tehdejším Československem a SSSR se píše od roku 1935. Ruský trh dosud zůstává jedním z významných odbytišť českého leteckého vývozu. Export lítá na křídlech letounu L410 společnosti Aircraft Industries, který je pýchou domácí výroby v civilním letectví a z 80 procent dílem tuzemského dodavatelského řetězce. 
 
Na společném stánku České republiky na MAKS 2019 budou k vidění společnosti Aircraft Industries, PBS Velká Bíteš, Jihostroj, GE Aviation, Unis, či ATG. Chybět nebudou rovněž podniky s menším podnikatelským zásahem vůči ruskému trhu, například Czech Sport Aircraft a MGM Compo. Letecký průmysl jako inovativní obor české průmyslové základny představí Asociace leteckých a kosmických výrobců ČR. Letos poprvé doplní českou prezentaci na MAKS 2019 diskuze o vzájemné letecké spolupráci s názvem: VIZE 2030. Kam směřuje česko-ruská letecká spolupráce?
 
 
 
 
 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV