Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Svět ALV

Ze světa: V důsledku pandemie připravují letecké velmoci cílené programy na podporu aerospace

10.09. 2020 | Aktuality

Globalni trh .png

SVĚTOVÁ PRAXE: Státní podpora leteckého průmyslu v důsledku COVID-19. Ilustrační foto.

Pandemie koronaviru spustila krizi poptávky a nejistý výhled do budoucna v celém leteckém odvětví. Firmy v oboru se přitom připravují na to, že se nejedná o krátkodobý výkyv. Vlády zemí s rozvinutým leteckým průmyslem se chystají saturovat útlum cílenými programy podpory odvětví, vyplývá z rešerše, kterou zpracovala Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR).

Světové dění v odvětví a kondici významných výrobců mapuje ALV ČR s ohledem na dominový efekt, který s sebou koronakrize přináší. Český letecký průmysl je součástí světové „letecké mapy“ a domácí výrobci participují v dodavatelských řetězcích globálních hráčů. Řada světových špiček, jako je Honeywell, GE Aviation či LATECOERE, má v Česku svá výrobní i vývojová centra. Důsledky koronakrize, které ohlašují nadnárodní výrobci, se proto mohou řetězovou reakcí dotknout také českého leteckého průmyslu. Přehled klíčových výstupů z mapování kroků jednotlivých vlád pro podporu leteckého průmysl zveřejňujeme níže. „Ze světové praxe vyplývá, že státní výdaje avizované ve specializovaných programech pro sektor aerospace cílí zejména na podporu výzkumu a vývoje, udržení kvalifikovaných týmů, podporu odbytu produkce a navýšení objemu zbrojních zakázek,“ řekl Josef Kašpar, prezident Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV CŘ). Česká republika pro podporu odvětví prozatím využila evropských fondů. Ve specializované letecké a kosmické výzvě v programu OPPIK Aplikace podpoří MPO ČR právě vývoj a výzkum v odvětví. 

FRANCIE

Francouzská vláda připravila pro letecký a kosmický průmysl záchranný balíček o celkovém objemu 15 mld. EUR. Podle francouzského ministra financí podniky působící v sektoru aerospace zaměstnávají v zemi 300 000 pracovníků a ročně generují příjmy ve výši 58 mld. EUR. Ve výhledu dalšího půlroku přitom bude ohrožena existence až 100 tis. pracovních míst v tomto sektoru.

Záchranný balíček je mimo jiné tvořen těmito položkami:
  • Úvěrový balíček v hodnotě 7 mld. EUR pro Air France-KLM (3 mld. EUR ve formě úvěru a 4 mld. EUR ve formě státních záruk);
  • 300 mil. EUR na podporu modernizace dodavatelského řetězce;
  • 1,5 mld. EUR na podporu výzkumu a vývoje ekologicky šetrných letadel v průběhu tří let;
  • 600 mil. EUR na dodatečné vojenské zakázky;
  • 200 mil. EUR do fondu ACE Aéro Partenaires;
*Založení fondu inicioval francouzský ministr financí. Řízení fondu bylo svěřeno společnosti Tikehau Capital. Francouzská vláda a firmy Airbus, Safran, Thales či Dassault Aviation k dnešnímu dni poslaly do fondu celkem 630 mil. EUR. Výrobci a stát se tak snaží zachovat existující dodavatelský řetězec i jeho kompetence. Konečným cílem zakladatelů je vytvořit fond o objemu 1 mld. EUR. 

SPANĚLSKO 

V rámci snahy podpořit leteckou výrobu v zemi španělská vláda na konci července uzavřela dohodu s firmou Airbus. Vláda se mimo jiné zavázala k tomu, že v letech 2020 až 2023 podpoří investice a rozvoj leteckého sektoru částkou 185 mil. EUR. Zároveň španělská vláda objedná u Airbusu dodání čtyř vojenských letadel a šestatřiceti dvoumotorových vrtulníků. Firma uvedla, že dohoda pomůže udržet pracovní místa a zachovat nezbytné kompetence celého sektoru. 

VELKÁ BRITÁNIE

Britská vláda oznámila, že připraví pro podniky působící v leteckém a kosmickém průmyslu investiční podpůrný balíček, který by měl přivést do sektoru investice v celkové výši 400 mil. GBP. Prostředky se budou mezi podniky přerozdělovat za podmínky spolufinancování, přičemž vláda na tyto účely vyčlení z rozpočtu 200 mil. GBP ve formě grantu. 

V rámci tohoto programu mají být podpořeny projekty:
  • Výroba a vývoj křídel pro letadla Airbus;
  • Výroba a vývoj motorů Rolls-Royce UltraFan;
  • Výroba a vývoj energetických systémů v rámci projektu APEC (řídí Safran Electrical & Power UK);
  • Výroba a vývoj interiérových prvků Williams Advanced Engineering;
Souběžně s plánem vlády britští letečtí výrobci oznámili, že plánuji vytvořit fond o objemu 1 mld. GBP, který bude podporovat jejich dodavatelský řetězec. Spravovat projekt bude asociace ADS Group. Asociace, jejímiž členy jsou mimo jiné Rolls-Royce Holdings, GKN, Airbus či Bombardier, zároveň vyzvala vládu Velké Británie k tomu, aby maximálně vycházela vstříc požadavkům menších soukromých firem působících v leteckém průmyslu. Podle ADS Group by se vláda neměla zdráhat vstupovat do vlastnické struktury firem, které se dostaly do potíží. V ohrožení by se pro tuto chvíli mělo nacházet 20 až 30 místních subdodavatelů velkých britských leteckých podniků. 

USA

Podpora leteckého a kosmického průmyslu v USA probíhá v rámci zákonu CARES, který byl podepsán hlavou státu na konci března 2020. Zákon mimo jiné počítá s poskytnutím těmto podnikům úvěrů, dotací a záruk v celkové výši až 61 mld. USD. Souběžně s tím byly výrobcům poskytnuty daňové a odvodové úlevy. Upraveny byly rovněž regulační omezení, což například umožnilo společnosti Boeing přilákat přibližně 25 mld. USD od soukromých investorů.
 
Ze státního rozpočtu bylo zvláštním nařízením vyčleněno také 17 mld. USD na podporu firem působících v sektoru aerospace, které mají rozhodující význam pro zajištění národní bezpečnosti. 
 
Významnou součástí podpory leteckých výrobců je rozhodnutí americké vlády neuchylovat se ke snižování výdajů ve vojenském sektoru. Udržení objemu zadávaných zakázek již ohlásily společnosti Boeing a Lockheed Martin, které rozhodnutí federální vlády uvítaly. 

BRAZÍLIE

Brazilská vláda oznámila, že v rámci snahy podpořit letecký průmysl v zemi odročí výběr některých daní a poplatků, které jsou pro tento sektor specifické. Vláda souběžně vyjednává se stáními a komerčními finančními organizacemi o zřízení speciální úvěrové linky pro letecké průmyslové podniky. Odhaduje se, že objem této linky by mohl činit 1 až 1,5 mld. USD. 
 
Společnost Embraer v této souvislosti uvedla, že armádní zakázky se pro tuto chvíli zachovaly na předkrizové úrovni. Dobré ekonomické výsledky vykazuje také segment business jetů. 

KANADA

Začátkem června kanadská vláda představila program na podporu podniků i obyvatel v době koronavirové krize. Vedení země mimo jiné oznámilo, že vyčlení 156 mld. USD na přímou podporu občanů a firem. Dalších 600 mld. CAD bude použito na zpřístupnění komerčních úvěrů pro zasažené podniky.
 
Proti plánu se záhy ohradily oborové asociace podniků působících v leteckém průmyslu a letecké dopravě AIAC (Aerospace Industries Association of Canada) a ATAC (Air Transport Association of Canada). S jejich postojem se ztotožnila řada dalších firem.
 
Asociace a podniky vytýkají vládě, že nevypracovala žádný konkrétní plán na podporu a obnovu sektoru leteckého a kosmického průmyslu. Nebyla vypracována žádná speciální strategie pro odvětví, jehož stabilizace a rozvoj jsou za současných podmínek bez pomoci federální vlády nemožné. AIAC ve svém prohlášení poukázala na to, že sektorový přístup použily vlády prakticky všech zemí, s nimiž Kanada konkuruje na světovém trhu v sektoru letectví. Podle asociace kroky vlády dokazují, že si neuvědomuje strategický význam tohoto odvětví. 
 
Firmy poukazují na to, že letecký průmysl zaměstnává v zemi 215 tis. lidí a ročně přispívá k HDP Kanady 25 mld. CAD. Společnosti podnikající v leteckém průmyslu přitom letos v průměru očekávají meziroční propad výnosů o 40 procent, podotýká AIAC. Největší riziko asociace spatřuje v propuštění kvalifikovaných pracovníků a ztrátě kompetencí. 
 
AIAC 10. července uvedla, že se bude domáhat toho, aby stát podnikl na podporu odvětví kroky srovnatelné s těmi, které dříve avizovaly USA či Francie. Aktuální protikrizový plán podle firem neumožňuje leteckému průmyslu překonat současnou krizi, minimalizovat její dopady a efektivně konkurovat na světovém trhu v budoucnu.

RUSKÁ FEDERACE 

Ruská federální vláda si pro krizové období definovala dva hlavní cíle: 1. Vytížení novými zakázkami ruských leteckých podniků; 2. Podpora odbytu letadel ruské výroby. Mezi avizované nástroje patří podpora leasingových smluv, podpora provozovatelů ruských letadel, podpora regionálních linek, na nichž jsou nasazeny ruské stroje. Federální ministerstvo průmyslu a obchodu podotklo, že výrobní plán v leteckém průmyslu pro letošní i příští rok bude naplněn v původním rozsahu.
 
Vládní kabinet v polovině roku spustil program podpory leteckých výrobců o objemu 13,8 mld. RUB. Dalších 160 mld. RUB vláda poskytne ve formě státních záruk k nákupu letadel vyráběných na území Ruské federace. Zároveň v průběhu roku bude z federálního rozpočtu vyčleněno 11,6 mld. RUB na podporu regionálních linek.
 
Zatímco organizace odbytu komerčních letadel, která vyrábí státní podniky, je díky státním leteckým společnostem i Státní dopravní a leasingové společnosti poměrně jednoduchá a přímočará, podpora soukromých výrobců si vyžádá od zodpovědných rezortů kreativní řešení.
 
V tomto kontextu je třeba upozornit na založení nové leasingové společnosti, kterou bude spoluvlastnit ruské ministerstvo obrany a společnost UZGA, která na území Ruské federace vyrábí letadla L-410. Tento model umožní podpořit výrobu a odbyt letounů z rozpočtu obranného rezortu. Na projektu se bude podílet rovněž Promsvyazbanka, která je specializovaným finančním ústavem MO RF.
 
Produkce leteckých strojů ve vojenském segmentu bude podpořena skrze navýšení objemu zbrojních zakázek. Objednávky, jejichž zadání bylo naplánováno na příští roky, budou podnikům zadány v letech 2020 a 2021. 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV