Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Investice ALV

Výroba sportovních letadel v Kunovicích pokračuje pod křídly Czech Aircraft Group

26.07. 2020 | Aktuality

image001 (1).jpg

Czech Aircraft Group převzala kunovickou továrnu na malá sportovní letadla. Letouny tamní produkce řady SportCruiser a PS-28 Cruiser (na foto) mají ve světě dobrý zvuk. Foto credit: AeroPrague

Czech Aircraft Group se stala certifikovaným držitelem vývojového a výrobního programu řady letadel SportCruiser a PS-28 Cruiser. Firma převzala výrobu a zaměstnance kunovického výrobce sportovních letadel Czech Sport Aircraft, chystá rozšíření současného portfolia a světovou expanzi značky. Letos hodlá vyrobit 24 letounů.

Zatímco kontrolu nad výrobou v kunovické továrně získala Czech Aircraft Group už loni, konstrukční tým převzala až letos. Společnost díky tomu získala certifikát pro vývojové organizace od Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA). "Stali jsme se tak naprosto plnohodnotným leteckým výrobcem, který disponuje vším potřebným včetně vývojového centra, jenž dokáže zabezpečit letovou způsobilost všech dosud vyrobených letadel, technickou podporu v provozu a samozřejmě dodávky náhradních dílů," uvedl jednatel Czech Aircraft Group (CAG) Peter Kalás.

Po úspěšném zvládnutí řady auditů, které předcházely udělení certifikátů a převzetí vývoje, začíná Czech Aircraft Group psát novou kapitolu výroby sportovních letadel v Kunovicích. A má na čem stavět. Dosavadní produkce letadel SportCruiser a PS-28 Cruiser přesahuje 670 strojů, které létají po celém světě. Jde o odrazový můstek, který má firmu dostat mezi exkluzivní poskytovatele úplného spektra služeb, ale také mezi výrobce komplexní flotily letadel pro školení civilních pilotů. A právě tato strategie stojí za dlouhodobou transformací kunovického podniku, která naplno odstartovala loni. 

Administrativní, vývojové a výrobní posuny v leteckém podniku jsou totiž během na dlouhou trať. Odvětví patří mezi nejvíce regulované na světě a složitý proces ověřování je podmíněn řadou kritérií, včetně požadavku na počet vysoce kvalifikovaných pracovníků či technologickou, vývojovou a výrobní kondici, podle nichž se podniky certifikují. „Udělení certifikátu EASA předcházela žádost o oprávnění k letecké výrobě, která byla podána Úřadu pro civilní letectví České republiky. K 1. červnu 2019 jsme převzali pracovníky ve výrobě a podali žádost nejprve na český Úřad civilního letectví a následně na ten evropský. Audit prokázal naši výrobní způsobilost,“ popisuje Peter Kalás, jednatel CAG.

NOVÁ ŘADA LETADEL A SLUŽEB

Czech Aircraft Group se v kunovickém podniku pouští do realizace nové obchodní strategie. Rozšířením portfolia produkce a služeb hodlá dosáhnout komplexního řešení pro výcvik civilních pilotů, které dnes umí nabídnout pouze několik firem na světě. To předpokládá nejen úplnost výcvikové flotily letadel od jednoho výrobce, ale také zcela nové pojetí přidružených služeb a údržby. V praxi to bude pro kunovickou továrnu znamenat vývoj nových typů letadel, simulátorů a služeb v oblasti on-line monitorování provozu, údržby a stavu letadel. „Chceme se posunout do vyšší výkonnostní ligy a rozšířit tím dosavadní obchodní model. Zjednodušeně řečeno, nyní nabízíme dvoumístná letadla, která slouží základnímu výcviku, a jejich údržbu. Pro uchopení celého výcvikového procesu ale potřebujeme postupně přijít s celou řadou výcvikových letadel tak, abychom byli schopni poskytnout produkty pro pokročilý výcvik. V rámci celého procesu zároveň potřebujeme nabídnout simulátory a další služby. Pod jednou střechou to přitom dnes umí jen několik málo výrobců na světě,“ vysvětluje Peter Kalás.

POSILOVÁNÍ ZAHRANIČNÍ SÍŤĚ

Ambiciózní obchodní plán předpokládá investice do vývoje, inovací a modernizace výroby i rozšíření sítě zahraničních zastoupení, která by měla mít na starosti rozvoj nového segmentu trhu v zemích s největším potenciálem uplatnění. „Silné postavení máme zejména v USA, kde v naší kategorii dlouhodobě obsazujeme přední pozice v počtu provozovaných letadel. Jedná se o více než 350 dodaných strojů. Nadále se hodláme uplatňovat také v Jižní Americe. Posilovat přítomnost budeme i v evropských státech jako je Španělsko, Polsko, Balkánské státy a další. Velký potenciál vidíme také v Asii, zejména hovoříme-li o Indii a Blízkém východě,“ zhodnotil vývozní destinace jednatel společnosti CAG. 

GLOBÁLNÍ ZNAČKA

Všechny současné i budoucí modely letadel budou uváděny na trh a prezentovány pod jednotnou značkou „Cruiser Aircraft“, kterou bude společnost dále rozvíjet. To má za úkol zpřehlednit komunikaci produktového portfolia pro světové zákazníky a jednotně identifikovat služby a produkty společnosti. „Obdobné marketingové členění využívají ve světě například podniky v automobilovém průmyslu, kdy je celková produkce firmy zastřešena skupinovou značkou a souběžně mají své značky jednotlivé výrobní řady,“ přiblížil pozadí filozofie brandingu zástupce marketingové oddělení Czech Aircraft Group. 

SVĚTOVÝ TRH POPTÁVÁ KOMPLEXNÍ SLUŽBY

Odběrateli dvoumístných letounů řady PS-28 Cruiser a SportCruiser z Kunovic jsou zejména výcvikové organizace, které se zabývají školením civilních pilotů a pak soukromí zákazníci, kteří pilotní průkaz již vlastní. Poptávka v obou kategoriích přitom směřuje k výkonnějším strojům, většímu portfoliu letadel, rozsáhlejší síti údržby i obchodních zastoupení. Z analýzy globálního trhu, kterou CAG v loňském roce zpracovala přitom vyplývá, že jde o celosvětové trendy. Nejen že výcvikovým organizacím provozování komplexní flotily od jednoho výrobce výrazně snižuje náklady na provoz a údržbu, ale výhodu má také pro uchazeče o pilotní průkaz. Celý výcvik totiž absolvují na letadlech s podobným řízením a ovládáním systémů, a tudíž mají výrazně usnadněn přechod na vyšší typy letadel. Kruh se uzavírá tím, že po ukončení výcviku si novopečený pilot může vybírat z nabídky letadel, s nimiž má zkušenosti a pro něž získal kvalifikaci u pilotní zkoušky. Právě kvalifikace je totiž při získání pilotní licence klíčová. Podléhá ji celý výcvikový proces i výběr letadel. Na konci základního výcviku je „rekreační“ pilot kvalifikován pro létání s malými letadly, na kterých prošel výcvik. Pokud by pak chtěl létat také na jiných typech, musí projít přeškolením a případně získat další kvalifikace. Pilot, který si létání zvolil za profesi a chce se uplatnit v civilní letecké dopravě, musí projít dalšími výcvikovými cykly. Začíná na jednomotorovém letadle, postupně se musí kvalifikovat pro lety podle přístrojů a pilotování vícemotorových letadel a teprve potom může získat licenci obchodního pilota.  

Loňské prognózy vývoje osobní letecké dopravy i poptávky po školení pilotů přitom vykazovaly impozantní čísla. Meziroční nárůst celosvětové letecké přepravy podle studie Czech Aircraft Group loni činil 6,2%, přičemž některé regiony Asie hlásily v regionálních statistikách nárůst až o 70%. Studie rovněž poukazovala na to, že zatímco v roce 2019 bylo ve světě zhruba 290 000 dopravních pilotů, v příštích dvaceti letech se jejich počet má více než zdvojnásobit. 

KRIZE JAKO PŘÍLEŽITOST

Koronavirová krize, která letecký průmysl silně zasáhla, čísla v civilní letecké přepravě zredukuje. Nicméně pro Czech Aircraft Group to nic nemění na faktu, že nohu mezi dveře světového vývoje může zarazit prostřednictvím rozšíření portfolia. To se však neponese v duchu vzestupu odvětví, nýbrž v pojetí krizového managmentu. „Letectví bylo uzemněno, uzavření hranic znemožnilo předávat letadla a osobně jednat se zákazníky. Nyní se po prvotním šoku vracíme do normálu. Hodnotit to, jak se bude vyvíjet konjunktura trhu, je ale nyní ještě stále předčasné. Máme několik scénářů. Nyní operujeme spíše v pozitivním módu,hodnotí současnou situaci Peter Kalas.

Vidění krize jakožto příležitosti se nabízí právě díky novému pojetí komplexnosti služeb. „Koronavirová pandemie nás přiměla snížit ceny produktů, čímž nás částečně zatraktivnila v očích zákazníků. Zintenzivňujeme kontakty se zákazníky, jednáme o jejich požadavcích, jimž se chceme na míru přizpůsobit,uvedl Peter Kalás s tím, že výrobní kapacity společnosti jsou nyní plně vytíženy. „Pro nás je klíčové udržet vývojové a výrobní týmy v akci, což se zatím daří. Proto věřím, že se nám podaří překlenout současné období. A to zejména prostřednictvím investic do rozvoje, nových produktů, otvíráním nových segmentů trhu,zdůraznil jednatel CAG. 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV