Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně

Brněnský UNIS slaví jubileum. Za tři desetiletí existence firma zanechala stopu na zemi, za polárním kruhem i v oblacích

27.07. 2020 | Aktuálně

Kovář_preview.jpg

Šéf a letec. Jíří Kovář, majitel společnosti UNIS je nadšeným pilotem.

Inženýrská společnost UNIS vyrábí komponenty do letadel, působí v petrochemii i IT, dodává velké investiční celky a současně nabízí podnikům unikátní systém řízení výroby. Shrnuto, podtrženo - UNIS je jednou z nejprogresivnějších tuzemských firem. Její potenciál stále roste. A to i ve světě.

Brněnská společnost UNIS byla založena v roce 1990 jako česká firma bez zahraničního kapitálu a dodnes zůstává ryze českým podnikem. Od původního angažmá, kdy se firma věnovala automatizaci a distribuci výpočetní technicky se dnešní portfolio produkce posunulo do nejsofistikovanějších průmyslových odvětví. Leteckou dráhu brněnský UNIS odstartoval před 21 lety, kdy už firma patřila mezi významné hráče na poli dodávek energetických celků, které ji otevřely dveře do světa. Cestu k založení letecké divize vydláždilo letecké nadšení majitele firmy Jiřího Kováře, který vlastní pilotní průkaz. Letecká odnož si za dobu působení vybudovala domácí i světové renomé v dodávkách řídících systémů pro menší letecké motory. UNIS dnes zajišťuje komplexní služby v oblasti vývoje, výroby, testování a servisu produktů pro aplikace vyžadující vysokou míru spolehlivosti při extrémních provozních podmínkách. Firma se na trhu etablovala dodávkami řídicích systémů pro menší proudové motory společnosti PBS Velká Bíteš a působí v dodavatelských řetězcích francouzského Safranu. 

DO VYŠŠÍ LIGY NA KŘÍDLECH RUSLANU

V loňském roce brněnskému UNISU otevřela cestu k novému segmentu na světovém trhu a dalšímu rozšiřování technologického pokroku ukrajinská zakázka. Obrazně řečeno se tak na křídle ukrajinského Ruslanu (Antonov AN-124) přemístila společnost do jiné ligy a otevřela zcela novou kapitolu vývoje řídicích systémů velkých leteckých motorů. 

V projektu modernizace ukrajinského letounu Ruslan zajišťuje brněnský UNIS vývoj řídicího systému pro dvouproudový motor s označením D18-T. Základní funkcí řídicího systému je zajistit optimální účinnost motoru. A tak řídí dávkování paliva a na základě provozních parametrů motoru nastavuje jeho bezpečný a optimální pracovní režim. To má mít za následek snížení emisí a prodloužení životnosti horkých částí motoru. Projekční fáze je dokonána a nyní se zkouší její výsledky. Testování má stanovit finální úpravy pro vývoj prototypu systému řízení. 

Jelikož letecký průmysl je jedním z nejvíce regulovaných oborů, který podléhá tvrdým certifikačním procesům, zkoušky motoru trvají zpravidla několik let.  I proto nad motorem pro modernizovaný Ruslan UNIS spolupracuje s předními lídry ukrajinského leteckého průmyslu. 

UNIS se ostatně propracoval k vývoji řídicího systému motorů pro Ruslan právě díky dobrému renomé a dlouholeté zkušenosti s ukrajinskými leteckými výrobci. Pilotním projektem byla spolupráce s ukrajinskou společností Ivčenko-Progress, která odstartovala na evropském projektu CESAR a probíhala v letech 2006-2010 (projekt Iniciovala ALV ČR pro potřeby kategorie všeobecného letectví). Spolupráce dále pokračovala v navazujícím evropském programu ESPOSA v letech 2011-2015. 

Spolupráce na modernizaci Ruslanu navíc není jedinou aktivitou na východ od českých hranic. Nyní má UNIS na Ukrajině rozpracovaných ještě několik dalších projektů. Tak například s Ivčenko-Progress spolupracuje na projektech pro řízení turbovrtulových motorů do výkonu 1MW a se společností Motor Sič jedná o vývoji řídicího systému pro vrtulníkové motory stejného výkonu. 

JAK LETĚL ČAS ANEB OHLÉDNUTÍ ZA MINULOSTÍ

Od poloviny 90. let se UNIS soustředil na dodávky investičních celků do zahraničí. A to nejen pro zpracování ropy a zemního plynu, ale i pro oblast petrochemie, chemie a energetiky. Realizované projekty otevřely firmě nové obchodní cesty do zemí východní Evropy a oblasti Středního a blízkého východu. 

V Rusku se UNIS prosadil výstavbou atmosférické destilace ropy AT-1 pro rafinerii Jenisej poblíž polárního kruhu, zpracováním dokumentace prováděcího projektu benzínového bloku pro rafinérii Antipinsk či nyní prováděnou realizaci projekčních prací komplexu výroby benzínu a nafty pro Novošachtinský petrochemický závod. Stopu společnosti UNIS najdeme i v Iráku, kde postavila své jednotky na zvýšení produkce benzínu pro rafinérii Basra a nedávno dokončila prováděcí projekt pro novou rafinérii Kirkuk. 

Za více jak 20 let spolupráce v běloruské rafinerii Naftan, zrealizovala přes 20 projektů. Mezi největší patří - výstavba jednotky atmosférické destilace AT-8, rekonstrukce hydrokraku a aktuálně dodávaná jednotka čištění zkapalnělých plynů od merkaptanů (MEROX). 

ZA POLÁRNÍM KRUHEM 

Jak už bylo zmíněno, firma o sobě dala významně vědět tím, když dokončila v ruském Usinsku (Republika Komi) jednotku atmosférické destilace AT-1. Jednalo se o zakázku, kterou podepsala v roce 2007 s firmou OOO Jenisej (OOO Енисей), figurovala v ní jako projektant a hlavní dodavatel zajišťující dodávky zařízení, montáže a uvedení provozu.  Dílo v hodnotě přes miliardu korun vznikalo v klimaticky i dopravně složitých podmínkách. Lokalita se nachází cca 50 km od severního polárního kruhu. V létě je třeba se tam vyrovnat s nástrahami močálovitého terénu, v zimě s arktickými podmínkami, venkovní teploty tam nezřídka poklesnou i pod hodnoty -30 či -40 °C. 

EXPANZE A VÝVOJ NOVÝCH TECHNOLOGIÍ

Žádná firma nemůže zaspat na vavřínech, týká se to i UNIS. A tak se v roce 2017 pro zajištění komplexnějších služeb v energetickém sektoru skupina UNIS rozrostla o bývalou společnost Bilfinger Babcock CZ, s.r.o. Vznikl tím významný dodavatel v energetickém průmyslu vystupující pod názvem UNIS Power, s.r.o. Na začátku letošního roku (2020) se podařilo podepsat též kontrakty na výstavbu nového energetického zdroje pro papírnu UPM Nordland v Dörpenu a modernizaci bloku 8 elektrárny pro ocelárnu Arcelor Mittal v Eisenhüttenstadtu (Německo). Zatím poslední získanou zakázkou je dodávka kotelního ostrova pro kombinovaný cyklus s plynovou turbínou chemických závodů Borsodchem v Maďarsku. 

UNIS se společně s vysokými školami zapojuje též do vědecké činnosti jako spoluřešitel evropských projektů. Zázemí nově vybudovaného vědeckotechnického parku VTP UNIS tvoří akreditované zkušební laboratoře pro provádění zkoušek podle mezinárodních standardů. 

VÝROBU ŘÍDÍ CHYTRÁ APLIKACE MES PHARIS® 

Jméno společnosti UNIS je však významně propojeno též s unikátním systémem řízení výroby v podnicích. Jde o plnohodnotný výrobní informační systém pro kapacitní plánování, rozvrhování a řízení výroby, údržby a výrobní logistiky včetně sběru dat ze strojů pojmenovaný „PHARIS®“. Pokrývá potřeby výroby od okamžiku vystavení výrobního příkazu, přes odvádění výroby až po zaskladnění produktu. Po celých 24 hodin denně sleduje a řídí výrobu, sbírá data ze strojů a všechny informace dlouhodobě ukládá a vyhodnocuje. 

Nutno dodat, že UNIS aplikaci MES PHARIS® dnes již využívají desítky podniků, jako Continental (resp. Vitesco Technologies Czech Republic), Bosch, LUKOV Plast či Sellier & Bellot. Pro produkt PHARIS® je aktuální strategickou aktivitou právě zahraniční obchod, který pokrývá projekt IPP (International Partnership Program). Jedná se o rámec, který zajišťuje podporu stávajících a akvizici nových partnerů v zahraničí, konkrétně v Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Španělsku a Německu. 



Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

EFIS-pouziti-na-sirku_V1.png
Drony, AI i sestřelování mraků. Český holding LPP přitahuje zahraniční partnery a buduje své technologické know-how Český technologický holding LPP, sídlící na pražské Palmovce, boduje na poli nových partnerství na světové úrovni leteckého a obranného průmyslu. Unikátní technologie a know-how z dílny LPP lákají globální hráče. Představujeme mozaiku mezinárodních partnerství a exportních úspěchů, díky nímž LPP razantně roste a zanechává významnou stopu ve světě.
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Aero koupilo společnost Technometra Český Brod

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

FARNBOROUGH AIRSHOW 2024

Ve dnech 22. až 26. července proběhne Farnborough International Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV